zdravni.com
 
 
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Кой е онлайн
  • Dot Online Guests: 6
  • Dot Online Users: 0
  • Dot Hidden Users: 0
  • Dot Total Users: 6

Реклами

Теми
xx Re: Съвет при използването на продукт за отсбване!
[ДИЕТИ]
yannita
Декември 08, 2014, 03:12:24 pm
xx "ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ"
[ДИЕТИ]
apostoloff
Ноември 30, 2014, 05:46:17 am
xx Re: ЕДНА ЗЛОВЕЩА ЗАГАДКА
[Проблеми със здравето]
gerito
Ноември 01, 2014, 10:23:10 am
xx Re: 90-ДНЕВНА ДИЕТА
[ДИЕТИ]
deskata
Октомври 03, 2014, 06:33:50 pm
xx Re: КАК ДА ЖИВЕЕМ 100 ГОДИНИ
[ДИЕТИ]
deskata
Октомври 03, 2014, 06:33:04 pm
xx Re: ДИЕТА СЪС ЕЛДА
[ДИЕТИ]
deskata
Октомври 03, 2014, 06:31:29 pm
smiley семена от чиа
[ДИЕТИ]
di
Декември 21, 2013, 02:23:51 pm
xx остра болка
[Проблеми със здравето]
123456789
Юли 30, 2013, 06:13:21 pm

Реклама

Последни публикации

Страници: [1] 2 3 ... 10
1
ДИЕТИ / Re: Съвет при използването на продукт за отсбване!
« Последна публикация от yannita - Декември 08, 2014, 03:12:24 pm »
Увеличаването на метаболизма и подтискането на глада това е основното действие на редуктан :)
Някакви проблеми със странични ефекти за в бъдеще?
2
ДИЕТИ / "ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ"
« Последна публикация от apostoloff - Ноември 30, 2014, 05:46:17 am »
ЗА ПОЛЗАТА ОТ ФАЙДАТА

С настъпването на зимата все по- актуален става въпросът за така наречените “хранителни добавки”. Можем да ги намерим вече не само в аптеките, ами и в по- добрите супермаркети. Под формата на хапчета, прахчета, разтвори и т. н.

Какво трябва да разбираме обаче под това разтегливо, обтекаемо наименование?... Защото на пазара има добавки, които съдържат всички необходими за тялото витамини и минерали, но има и “препарати” като елексирите на сладкодумния шмекер инж. Хлебаров. За титана на българската фармакология д- р Тошков пък съвсем да не говорим…

На това място малко история. След Втората световна война някои фармакологични компании откриват тази огромна пазарна ниша и започват да я запълват настървено и енергично. Хвърлят се огромни суми за реклама и в крайна сметка хората започват за вярват, че фармацията е изобретила едва ли не някакъв вид панацея.

Намират се, впрочем, и доброволци, които започват да приемат  редовно новосъздадената продукция. Те били поставени под непрекъснато лекарско наблюдение.
В началото произвеждали предимно витамин С от аскорбинова киселина, но с течение на времето хранителните добавки се обогатили- на пазара се появили последователно витамин Б, витамин Б- комплекс, мултивитамини, витамини с минерали и т. н.

След време се намерили и друг вид доброволци. Спортистите, които много се потят по време на тренировки, започнали да се предпазват от така наречения електролитен дисбаланс чрез редовен прием на хранителни добавки.
На тях хранителните добавки се отразявали много добре, защото те действително губят много витамини и минерали чрез отделящата се пот. Добре се отразяват тези добавки и на бременни жени, болни и възстановяващи се от болести хора.
Но какво станало с доброволците от първите години, ще се запитате вие. По едно време се сетили и за тях. Потърсили ги и установили, че повечето от тях били умрели тихо и мирно. Живите пък не били нито по- здрави, нито по- щастливи от всички останали хора.

Това озадачило фармакологичните фирми и те започнали да ги изследват много обстойно. Крайният резултат от тези изследвания бил смайващ. Установено било, че нашият организъм усвоява само около 20 % от синтетичните витамини; останалото се изхвърля с урината, потта и екскрементите. За сравнение: витамините, постъпили в организма от плодове и зеленчуци, се усвояват много, много по- добре- почти до 75 %.

От тези изследвания става напълно ясно, че хранителните добавки са кажи- речи излишни, ако човек се храни балансирано. Тези изводи обаче не били обнародвани и то по съвсем очевадни причини. Производителите на добавки били “набарали дамара” и гигантската далавера трябвало да продължи.

Има една шега, която ми си иска да цитирам на това място. Зевзеците твърдят, че има нелегална и легална търговия с наркотици. Кой се занимава с нелегалната търговия, е ясно за всички. Легалната търговия с наркотици пък е изцяло в ръцете на фармакологичните фирми. Още повече, че един от основните постулати на китайската медицина гласи: “Хапчетата здраве не дават!”

Смята се, че хранителните добавки предотвратяват не само хранителните дефицити, но и помагат за поддържането на едно “оптимално здраве”. Само дето никой не може да каже, както какво е то туй “оптимално здраве”…
Ще повторя: ако направим правилния, здравословен  и балансиран подбор на храни, ако съставим внимателно дневното си меню, ние не се нуждаем от никакви добавки.

Ние не се нуждаем и от по- новия тип добавки, които зареждат тялото с протеини и аминокиселини. Защото ако синтетичните витамини “не помагат, но не вредят”, протеиновите препарати сериозно могат да увредят черния дроб и бъбреците. Не искам дори и да споменавам за хормоналните препарати, защото мой много близък си умря от рак на простатата, провокиран именно от този вид “добавки”. Това не е изолиран случай- много спортисти са починали или са увредили сериозно здравето си с тези препарати. Лошото е това, че в цял свят те са забранени и търговията с тях се преследва като търговията с наркотици, но у нас всеки може да си ги закупи. От всяка една аптека и то без рецепта!

Що се отнася до билковите добавки към храните, аз искам твърдо и ясно да заявя: никой никога нищо сериозно не е излекувал с билки! Няма такъв случай в цялата човешка история! Не си лъжете ума с такива примитивни представи и вярвания! БИЛКИТЕ НЕ ПОМАГАТ И ВРЕДЯТ! Защото приемът на билкови препарати кашира симптомите на заболяването и пречи на лекаря да постави правилна диагноза и да назначи своевременно терапия.
   
В заключение само това: предназначението на всички добавки е едно- да подобряват общия здравословен статус чрез привнасяне на витамини и минерали към храната ни. Всичко говори за това обаче, че синтетичните витамини не се усвояват пълноценно от организма. По- голямата част от тях направо се изхвърля. Именно поради това хранителните добавки може и да са полезни за спортисти, бременни и болни, но за нормалния здрав човек, който се храни балансирано и пълноценно те са си направо излишни. Това са, казано во кратце, хвърлени на вятъра пари! Помислете със собствените си глави! Задайте си този въпрос: как нашите деди и прадеди са живели по 80- 90 години без тези добавки? Как?...

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ


3
Проблеми със здравето / Re: ЕДНА ЗЛОВЕЩА ЗАГАДКА
« Последна публикация от gerito - Ноември 01, 2014, 10:23:10 am »
Интересни неща споделяте, Апостолов! На мен ми се е случвало нещо много странно. На два-три пъти  усещам че нещо се разтапя сякаш в тялото ми, така както си стоя, обикновено се случва вечер, сякаш друго тяло се вписва в моето тяло, усещането е неприятно и даже страховито.
4
Проблеми със здравето / ЕДНА ЗЛОВЕЩА ЗАГАДКА
« Последна публикация от apostoloff - Октомври 31, 2014, 07:49:13 am »
НЕВИДИМИ СПЪТНИЦИ

Много хора се питат дали домът им не е обитаван от духове и дори имат смътното усещане, че около тях витаят духове. Дали е така?...
Ето как ще разберете, дали в дома ви се е заселил дух:

1.Имате усещането, че някой ви докосва

Много хора могат да се закълнат, че са усетили някой да ги докосва по рамото в празна стая. Според учените, занимаващи се с паранормални явления, това е сигурен признак , че около вас има дух на починал човек.

2. Усещате парфюма на любим човек, който е починал

Ако внезапно усетите аромат, който ви напомня за починал ваш близък, то вероятно неговият призрак е близо до вас. Ароматът може да означава, че духът ви пази и закриля.

3. Необяснимо поведение на домашните любимци

Кучетата и котките имат силно развита чувствителност към паранормалното. Когато вашите любимци започнат да се държат необяснимо и странно, то може би те виждат и чуват неща, които вие не усещате. Може би чувстват присъствието на дух в дома ви. Понякога котката сякаш се взира в нищото, но може и да вижда нещо. Свръхестествените способности на животните са ясен показател за наличието на духове.

4. Психокинетични явления

Много хора съобщават за случаи, в които сякаш усещат присъствие в леглото си, чуват отваряне и затваряне на врати, без да има никой в дома им. Необяснимото включване и спиране на уреди в дома са вече по-страховити прояви, които говорят за присъствието на дух.

5. Странни сънища и кошмари

Кошмарите и странните сънища, които са съпътствани от ужасяващи усещания- присъствие в стаята, стъпки и чувство на тежест, също може да са знак, че духовете на ваши близки искат да се свържат с вас.

6. Необясними усещания

Познати на мнозина са и внезапните усещания- струва ви се, че някой ви наблюдава, появава се усещане за студ или топлина без видима причина. Ако подобни възприятия се появяват често, то може би в домът ви има обитатели, за които не знаете.

7. Липсващи вещи

На всеки се е случвало да се кълне, че е сложил определена вещ някъде и след това е изчезнала. Понякога това може наистина да е така. Духовете правят това, за да привлекат вниманието ни.

Често пъти намирайки се в труден период от живота си или след загубата на близък човек, интерпретираме случващото се с нас и около нас по начина, по който ни се иска и сякаш очакваме да видим духа на човека, който е починал…

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
5
ДИЕТИ / Re: 90-ДНЕВНА ДИЕТА
« Последна публикация от deskata - Октомври 03, 2014, 06:33:50 pm »
Не би трябвало да имаш запек, според мен, това е някакво съвпадение , ка си тези дни?
6
ДИЕТИ / Re: КАК ДА ЖИВЕЕМ 100 ГОДИНИ
« Последна публикация от deskata - Октомври 03, 2014, 06:33:04 pm »
Готино, харесва ми! Много интересни съвети :)
7
ДИЕТИ / Re: ДИЕТА СЪС ЕЛДА
« Последна публикация от deskata - Октомври 03, 2014, 06:31:29 pm »
Сурова елда. 200 г се отнася за суровата елда.
8
ДИЕТИ / КАК ДА ЖИВЕЕМ 100 ГОДИНИ
« Последна публикация от apostoloff - Октомври 01, 2014, 01:31:44 pm »
                   НАБЛЮДЕНИЯ И ПРОУЧВАНИЯ

В продължение на 60 години учени от Харвардския университет  са следяли развитието на 600 души. Тези дългогодишни наблюдения са довели до извода, че има седем ключови фактора, които определят продължителността на живота. Това са:
-   въздържанието от прекомерна консумация на алкохол,
-   отказ от тютюнопушене,
-   стабилен брак,
-   редовни физически упражнения,
-   поддържане на нормално телесно тегло,
-   откриване на надеждни механизми за справяне със стреса, 
-   добро образование.
„Не винаги продължителността на живота се определя от гените или съдбата. Здравословният избор може да открие пътя към дългия и пълноценен живот.“ - казва един от авторите на изследването.
Изследователи от Кеймбридж пък заявяват, че има четири неща, които могат да донесат цели 14 години живот повече
- физически упражнения,
- пет пъти на ден ядене на плодове или зеленчуци,
- отказ на цигарите
- избягване на алкохолизма
Проучването също сочи колко важен е бракът, който добавя по около десет години към продължителността на живота.
В ред авторитетни научни институти са проведени подобни изследвания и учените са установили определени закономерности. Запознайте се с по- важните от тях:

1) 1, 8 години - Бъдете победители
Нобеловите лауреати живеят средно почти две години повече от онези, които само са били номинирани, но не са спечелили. Университетът в Торонто пък проучва всички актьори, спечелили Оскар – техният живот е средно с 4 години по-продължителен. Двукратното получаване на Приза на Академията пък увеличава живеенето с цели шест години.

2) 2 години - Яжте натурален шоколад
Научни изследвания показват, че черният шоколад е полезен за сърцето и може да предотврати някои болести. Харвардски проучвания сочат, че хората, които ядат шоколад, живеят поне година повече, отколкото онези, които не си го позволяват. Яденето на между 1 и 3 опаковки шоколад на месец намалява с 36% риска от преждевременна смърт. Това се дължи на антиоксидантите в черния шоколад.

3) 2, 5 години - Правете секс редовно
Не едно и две изследвания доказват, че сексът е полезен за здравето и спомага за дълъг живот. Калифорнийският университет твърди, че той добавя повече от 2 години, а Бристолският – че мъжете, които често изпитват оргазъм, живеят дори повече.

4) 3 години - Бъдете религиозни и имайте приятели
Редовното ходене на църква може да е също толкова полезно за здравето, колкото и джогингът. Изследователи от Питсбъргския университет поддържат тезата, че ежеседмичното посещение на религиозен храм удължава живота с между 2 и 3 години. За сравнение – физическите упражнения добавят 3-5 години.
Религиозното отдаване може да се сравни с груповата терапия. Една от теориите по въпроса е, че присъствието в църквата снижава стреса. Същият ефект се постига от честите срещи с приятели. Проучване на Харвардския университет сочи, че хората, които не посещават храмове, не пътуват и рядко поддържат неформални социални контакти, имат 20% шанс да умрат по-рано от онези, които поддържат постоянна връзка с приятели.

5) 3, 6 години - Яжте по-малко месо
Диетите с малки количества месо, както и вегетарианските такива вдигат продължителността на живота с 3,6 години, твърди Лома Линда Университет. Това се дължи на по-високото ниво на поемане на мазнини от „месоядните“.

6) 3, 7 години - Бъдете активни
Високите нива на физическа активност могат да удължат живота от 1,3 до 3,7 години. Изследователи от Еразъмския Университет в Холандия казват, че главната причина за това е влиянието на умерените телесни натоварвания върху дейността на сърцето. Освен това хората, които тренират редовно, са по-малко предразположени към свръх-тегло и повече към търсене на по-високо качество на личния си живот.

7) 4 години - Пийте вино
Редовното пиене на чаша вино може да добави цели четири години към живота на един мъж според холандско изследване. Това се дължи на благотворното влияние на малките количества вино към сърцето, разширяването на кръвоносните съдове и държането на холестерола в приемливи граници.

8) 5 години - Бъдете образовани
Жените с високо образование живеят с около пет години повече от слабо-образованите си съвременнички, докато мъжете с поне бакалавърска степен получават цели 7,8 години повече живот. Едно от обясненията е придобиването на по-здравословен живот. Датски учени дават различна информация – 2,7 години повече за образованите жени и 2,2 години за мъжете. Друго изследване сочи, че хората с докторска степен имат по-дълъг живот от магистрите.

9) 6, 6 години - Хранете се добре
Еразъмският унивеситет предлага диета, която би повишила продължителността на живота с 6,6 години. Тя включва черен шоколад, бадеми, плодове и зеленчуци, чесън и вино – и риба четири пъти седмично. Това според учените би намалила риска от сърдечни заболявания със 76%.

10) 7 години - Отслабнете
Свалянето на килограми може да добави цели седем години. Отслабването с 5 до 10 килограма при по-пълните мъже и жени намалява риска от диабет, сърдечна недостатъчност, високо кръвно налягане и камъни в бъбреците.

11) 7, 5 години - Бъдете позитивни
Изследване, проведено сред 660 души на възраст над 50, показва, че онези, които мислят позитивно, живеят със 7,5 години повече от нацупените. Оптимистите имат 55% по-малък шанс да умрат рано. Песимистите пък са по-склонни към отдаване на пороци, които биха съкратили драстично живота им като пушене, надебеляване и високо кръвно налягане.

12) 8- 10 години - Не пушете
Въздържанието от цигари увеличава живота с до 10 години. Изследване в Нова Зеландия сочи, че 50% от пушачите умират преждевременно, а в сравнение с непушачите живеят 14 години по-малко. Най-голям риск има от сърдечен удар и рак. Добрите новини за пушачите са, че никога не е късно да се откажат, казва Американския Национален Институт по наркозависимости и добавя, че средностатистически мъж на 35, който е отказал цигарите, повишава продължителността на живота си с 5,1 години.

13) 10 години (за мъжете) - Оженете се
Според изследователи от Чикагския университет женените мъже живеят 10 години повече от ергените. При жените разликата е 4 години. Едно от обясненията за това е, че мъжете след сватбата си спират да поемат големи рискове и живеят по-здравословно, благодарение на съпругите си. За омъжените жени животът е по-дълъг заради устойчивото финансово състояние. Разводът пък повишава риска от по-ранна смърт с 9,4%.

14) 10+ години - Бъдете щастливи
Проучване, проведено сред монахини, показва, че хората, които се определят като щастливи, живеят с около десетилетие повече от нещастните. Жените, които са доволни от живота си, са по-малко предразположени към Алцхаймер. Обяснението на учените е, че щастливите хора са склонни да търсят помощ, когато са болни или имат проблем, както са по-малко предразположени към пушене или стрес.

15) 14 години - Променете стила си на живот
Промяната на четири фактора може да добави 14 години към живота на човек. Проучване на Кеймбриджския университет, базирано върху 20 000 души, показва, че онези, които се натоварват физически редовно, ядат зеленчуци и плодове по няколко пъти на ден, не пушат и пият умерено алкохол, живеят с 14 години повече, отколкото такива, които не спазват нито едно от четирите неща.

16) 20 години - Бъдете богати и живейте в подходящия квартал
Богатите живеят повече от бедните. Висок контраст откриват здравните работници в Балтимор – според тях средната продължителност на живота в един беден квартал е 63 години, докато в богатите предградия тя достига до 83.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
9
ДИЕТИ / 90-ДНЕВНА ДИЕТА
« Последна публикация от gerito - Септември 27, 2014, 11:17:45 am »
Започнах 90 дневната диета, но нещо ме хвана запека, някои би ли ми казал къде може да е причината? Дали диетата е виновна или е случайност?
10
ДИЕТИ / Re: Съвет при използването на продукт за отсбване!
« Последна публикация от olgana - Юни 04, 2014, 12:46:00 pm »
Увеличаването на метаболизма и подтискането на глада това е основното действие на редуктан :)
Страници: [1] 2 3 ... 10

Най-много мнения на:

Последен регистрирал се потребител

SimplePortal 2.1.1